زنان چه موقع نیاز به آزمایشات هورمونی دارند؟

چه موقع زنان به آزمایشات هورمونی نیاز دارند

زنان چه موقع نیاز به آزمایشات هورمونی دارند؟

 

برای تصمیم‌گیری در مورد اینکه آیا به آزمایش هورمون نیاز دارید (و اگر بله، چه نوع آزمایشی)، پزشک شما احتمالاً با پرسیدن سؤالات زیادی در مورد علائم شما شروع می‌کند. این به آن‌ها کمک می‌کند تا قطعات پازل را کنار هم بگذارند و بفهمند چه اتفاقی ممکن است در حال رخ دادن باشد.

سه سوال مهم در این باره وجود دارد. اول، آیا این علائم هورمونی به نظر می‌رسند؟ اگر بله، آیا آن‌ها به نظر مربوط به استروژن، پروژسترون، تستوسترون یا نوع دیگری از هورمون هستند؟ و در نهایت، آیا این به دلیل پایین بودن یا بالا بودن بیش از حد آن‌هاست؟”

هنگامی که پزشک شما متوجه شد چه اتفاقی ممکن است در حال رخ دادن باشد، تشخیص می‌دهد که کدام آزمایش‌ها را انجام دهد (یا انجام ندهد). خبر خوب اینکه در آزمایشگاه دکتر یاورمنش شما میتوانید تمامی آزمایشات هورمونی را با مجهزترین و جدیدترین تجهیزات هورمونی انجام دهید.

یکی از علائمی که نشان می‌دهد ممکن است به آزمایش نیاز داشته باشید، پریودهای نامنظم است. در واقع اگر بی‌نظمی‌های زیادی در چرخه خود تجربه می‌کنید، احتمالا نیاز به آزمایشات هورمونی دارید.

عدم تعادل‌های هورمونی رایج در زنان

جالب است بدانید ما حداقل ۵۰ هورمون مختلف در بدن خود داریم و علائم بسیار پیچیده‌ای می‌توانند از آن‌ها ناشی شوند.” داشتن بیش از حد یا خیلی کم از هورمون‌های خاص، باعث ایجاد علائم و مشکلات سلامتی می‌شود.

در اینجا برخی از رایج‌ترین عدم تعادل‌های هورمونی آورده شده است:

  • یائسگی: متوقف شدن قاعدگی با افزایش سن طبیعی است. اما یائسگی باعث تغییر سطح استروژن و پروژسترون می‌شود که می‌تواند به مجموعه‌ای از علائم منجر شود، از جمله برخی که در دوره پیش‌یائسگی آغاز می‌شوند.
  • سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS): زمانی که تخمدان‌های شما سطوح غیرعادی بالایی از هورمون‌های مردانه تولید می‌کنند، هورمون‌های تولیدمثلی شما نامتعادل می‌شوند.
  • بیماری تیروئید: تیروئید شما یک عضو کوچک در گردن شماست که هورمون‌هایی تولید می‌کند که بر بسیاری از اندام‌های بدن شما تأثیر می‌گذارند، اما گاهی اوقات، بیش از حد یا خیلی کم از این هورمون‌ها را می‌سازد. انواع مختلفی از بیماری تیروئید وجود دارد که به معنای علائم احتمالی بسیاری است.
  • دیابت: این بیماری شایع زمانی رخ می‌دهد که پانکراس شما هیچ یا به اندازه کافی هورمون انسولین نمی‌سازد یا بدن شما از آن به درستی استفاده نمی‌کند. دیابت رایج‌ترین بیماری مرتبط با هورمون در ایالات متحده است.

عدم تعادل‌های هورمونی کمتر شایعی نیز وجود دارد، مانند سندرم کوشینگ و بیماری آدیسون. تنها یک پزشک می‌تواند به شناسایی اینکه کدام عدم تعادل هورمونی را تجربه می‌کنید و بهترین روش درمانی چیست، کمک کند.

۷ علامت رایج عدم تعادل هورمونی در زنان

مسئله اینجاست: عدم تعادل هورمونی در زنان می‌تواند علائم زیادی داشته باشد – و آن‌ها می‌توانند علائم بسیار متفاوتی داشته باشند، بسته به اینکه کدام هورمون‌ها در ریشه مشکلات شما هستند. این علائم ممکن است مبهم یا در ابتدا بی‌ارتباط به نظر برسند و همیشه هم به هورمون‌ها مربوط نیستند.

در اینجا برخی از علائم رایج عدم تعادل هورمونی در زنان و آنچه که ممکن است نشان دهند، آورده شده است.

  1. چرخه‌های قاعدگی نامنظم پریودهای عجیب و غریب یک نشانه کلیدی عدم تعادل هورمونی هستند. قاعدگی نامنظم می‌تواند نشانه‌ای از پیش‌یائسگی باشد، اما می‌تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد، به خصوص اگر هنوز به سن یائسگی نزدیک نیستید. دکتر باتور توصیه می‌کند: “اگر چرخه‌های قاعدگی شما مختل شده یا در حال یائسگی هستید، حتماً برای معاینه و صحبت کردن مراجعه کنید.”
  2. آکنه اگر زنی با شکایت از آکنه مراجعه کند، احتمالا پزشک نگران سطوح احتمالی بالای هورمون‌هایی مانند تستوسترون میشود. این مورد را میتوان در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی‌کیستیک مشاهده کرد. از طرفی سطح هورمون‌های مردانه به نام آندروژن‌ها (از جمله تستوسترون) و عدم تعادل تیروئید نیز می‌تواند منجر به آکنه شود.
  3. تغییرات مو اگر شروع به مشاهده تفاوت‌هایی در موهای خود می‌کنید – چه در سر، صورت یا جای دیگری مانند بازوها و پاها – می‌تواند نشانه‌ای از عدم تعادل هورمونی باشد.

آیا شروع به دیدن مو در چانه یا کمی سبیل کرده‌اید؟ افزایش تستوسترون می‌تواند باعث رشد بیش از حد مو (هیرسوتیسم) شود. این می‌تواند علامتی از PCOS یا یائسگی باشد، اما دلایل دیگری نیز دارد.

از سوی دیگر، عدم تعادل هورمونی همچنین می‌تواند باعث نازک شدن مو در سر، پاها و ناحیه شرمگاهی شود. در دوران یائسگی، کاهش استروژن می‌تواند منجر به کند شدن رشد مو یا ریزش آسان‌تر آن شود. کم‌کاری و پرکاری تیروئید نیز می‌توانند باعث ریزش مو شوند. یا ریزش موی شما ممکن است کاملاً به چیز دیگری – چیزی غیر هورمونی – مربوط باشد.

  1. گرگرفتگی و تعریق شبانه دکتر باتور می‌گوید: “این علائم معمولاً نشان می‌دهند که سطح هورمون‌های زنانه پایین‌تر است، مانند کاهش سطح استروژن که در پیش‌یائسگی یا پس‌یائسگی می‌بینیم.” آن‌ها همچنین می‌توانند عوارض جانبی برخی داروها و درمان‌ها باشند.

پزشک شما می‌تواند به شما کمک کند تا راه‌هایی برای مدیریت گرگرفتگی پیدا کنید تا آن‌ها به طور منفی بر کیفیت زندگی شما تأثیر نگذارند.

  1. افزایش وزن بی‌دلیل افزایش وزن می‌تواند نشانه‌ای از انواع عدم تعادل‌های هورمونی، و همچنین عوامل مرتبط با سبک زندگی باشد، بنابراین پزشکان از سرنخ‌های دیگر در مورد سلامتی شما استفاده می‌کنند تا بفهمند چه اتفاقی در حال رخ دادن است. دکتر باتور می‌گوید: “مشکل در کاهش وزن یک مشکل بسیار رایج در ایالات متحده است و اغلب به هورمون‌ها نسبت داده می‌شود. گاهی اوقات، این به سطوح بالای تستوسترون، مانند PCOS، مربوط می‌شود، و یائسگی نیز با افزایش وزن مرتبط است. اما اگر با چرخه‌های قاعدگی منظم افزایش وزن دارید، احتمالاً بیشتر به چیزی مانند کورتیزول، تیروئید، انسولین یا عادات سبک زندگی مربوط است.”
  2. کاهش وزن بی‌دلیل عادات سبک زندگی خود را تغییر نداده‌اید اما ناگهان ۱۵ پوند وزن کم کرده‌اید؟ این علامت اغلب نشانه‌ای از پرکاری تیروئید یا هایپرتیروئیدی است. هنگامی که بدن شما بیش از حد هورمون تیروئید تولید می‌کند، متابولیسم شما سرعت می‌گیرد که می‌تواند باعث کاهش وزن همراه با ضربان قلب سریع، عدم تحمل گرما و سایر علائم شود.
  3. خشکی واژن اگرچه خشکی واژن می‌تواند نشانه‌ای از چند مشکل باشد، اما یکی از رایج‌ترین علائم یائسگی است. سطح استروژن شما در دوران یائسگی کاهش می‌یابد که می‌تواند منجر به خشکی واژن شود که باعث ناراحتی در طول رابطه جنسی می‌شود. دکتر باتور می‌گوید: “واژن به کمبود استروژن بسیار حساس است. حدود ۵۰ درصد از زنان خشکی واژن دارند که ممکن است مانع از آمیزش شود و با گذشت زمان بدتر می‌شود.”

ممکن است مشکل از هورمون‌های شما نباشد

در حالی که دفاع از سلامتی خود مهم است، سعی کنید تحت تأثیر ادعاهای کلی و فراگیر قرار نگیرید (مثل ادعاهای شبکه‌های اجتماعی) که اصرار دارند همه به آزمایش هورمون نیاز دارند یا هر علامتی که تجربه می‌کنید به هورمون‌های شما مربوط است.

صرف اینکه علائم عدم تعادل هورمونی را تجربه می‌کنید، به این معنی نیست که واقعاً یک عدم تعادل هورمونی دارید. تقریباً هر علامت عدم تعادل هورمونی می‌تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد. در آزمایشگاه دکتر یاورمنش ما به شما مشاوره رایگان درباره آزمایشات هورمونی زنان به شما ارائه میدهیم.

 

نظر خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد *

آزمایشگاه تشخیص طبی و آسیب‌شناسی دکتر علیرضا یاورمنش

دکتر علیرضا یاورمنش

دکتر علیرضا یاورمنش